Impost sobre els pisos buits

Un nou impost que afecta els pisos buits
Llei 14/2015 del 21 de juliol, de l’Impost sobre Habitatges Buits
Decret 183/2016, de 16 de febrer, de Reglament de l’Impost sobre Habitatges Buits
Llei 14/2016 de 23 de desembre.
L’impost sobre els habitatges buits és un nou tribut propi de la Generalitat de Catalunya, que està vigent des del 2015, i que grava la desocupació permanent d’un habitatge durant més de dos anys sense causa justificada.
En són subjectes passius de l’impost, a títol de contribuents, les persones jurídiques propietàries d’habitatges buits. És a dir, no s’aplica les persones físiques propietàries d’habitatges buits.
S’acredita que un habitatge està ocupat si el seu propietari disposa d’un títol, com el d’arrendament o qualsevol altre d’anàleg, que habilita l’ocupació, i es justifica documentalment per qualsevol mitjà de prova admissible en dret.
Únicament s’aplica als habitatges situats en municipis d’alta demanda: entre ells Barcelona, Sitges, i Vilanova i la Geltrú, tant per 2015 com per 2016, i Sant Pere de Ribes únicament el 2016.
Resten exempts de l’impost els habitatges següents:
a) Els habitatges protegits amb qualificació oficial vigent, si llur desocupació implica l’aplicació dels mecanismes sancionadors regulats per la Llei 18/2007.
c) Els habitatges posats a disposició de programes socials d’habitatge, convinguts amb les administracions públiques, per a destinar-los a programes de lloguer social d’habitatge.
d) Els habitatges destinats a usos regulats per la legislació turística o a altres activitats econòmiques no residencials. En el cas d’ús turístic cal que tinguin llicència.
Es permet que els habitatges estiguin desocupats sense generar Impost en els següents casos (entre altres):
a) Habitatges objecte d’un litigi judicial pendent de resolució pel que fa a la seva propietat.
b) Habitatges que s’hagin de rehabilitar (amb uns determinats requisits)
c) Habitatges ocupats il·legalment
La data de declaració per a l’esmentat exercici 2016 conclou el pròxim 20 de març de 2017. Es presenta a través del model 510, i la quota tributària es calcula en funció de la superfície de l’habitatge desocupat.
La base imposable de l’impost la constitueix el nombre de metres quadrats útils del total dels habitatges desocupats i sobre els mateixos s’aplica un preu per metre quadrat. Fins a 5.000 metres quadrats el preu és de 10 €. Així per exemple una societat amb un habitatge desocupat durant més de dos anys, situat a Sitges, de 100 metres quadrats hauria de pagar anualment 1.000 €, per aquest Impost.
Com sempre, des del nostre departament Fiscal quedem a la vostra disposició per qualsevol dubte o aclariment sobre aquest impost.
Sitges, març del 2016
Join The Discussion