Compara llistats

Saps què és un Bitcoin?

Saps què és un Bitcoin?

Segons Idealista, està en boca de tots. En només cinc anys una bitcoin ha passat de no valer pràcticament res a vorejar els 10.000 euros i convertir-se en un mètode de pagament habitual en el ciberespai. Malgrat que el públic general segueix al marge d’aquest mercat de moneda digital, el seu èxit i consolidació desperta més interès amb l’entrada de plataformes d’intercanvi, bancs i reguladors. Aquí t’expliquem què són i com funcionen.


Origen

La tecnologia darrere de bitcoin va néixer de manera misteriosa el 2007 de la mà de Satoshi Nakamoto, un nom que encara no està clar a qui amaga. La idea, plasmada en un ‘white paper’ era crear un sistema d’intercanvi d’efectiu electrònic P2P (peer-to-peer), que no passés per institucions financeres tradicionals. Bàsicament Nakamoto volia portar la lògica darrere de serveis P2P com Napster o els Torrent a les transaccions financeres.


Què és una bitcoin?

Una bitcoin no és més que una cadena de caràcters que està vinculada en un moment a una ‘wallet’ o cartera. Un usuari crea un ‘bitcoin wallet‘, una direcció pública, però anònima, en la qual s’emmagatzemaran les moneda digital, similar al funcionament d’una adreça de correu electrònic. Aquesta adreça pot compartir per rebre pagaments. Aquest és un exemple: ‘3FkenCiXpSLqD8L79intRNXUgjRoH9sjXa’.

Tota transacció entre wallets queda registrada al blockchain, la medul·la espinal de les monedes digitals. El blockchain registra totes les transaccions d’aquesta moneda virtual que s’han completat des del seu naixement, de manera que el sistema sap quin és el balanç de cada cartera. El manteniment d’aquesta extensa base de dades distribuïda i no centralitzada necessita d’un fort poder de computació.

Blockchain és un sistema d’informació distribuïda que permet gravar i verificar l’autenticitat de totes les transaccions i saldos de bitcoin. Cada transacció es propaga en tota la xarxa de miners per registrar-se i posteriorment ser verificable. Aquest minat permet confirmar que les transaccions criptogràfiques s’han produït i que són úniques i immutables a posteriori. El minat necessita un gran nivell de processament, de manera que aquells equips que participen reben un incentiu en forma de bitcoins per resoldre els problemes lògics que se li presenten.

Com que és un sistema distribuït, sense un node central, les transaccions no poden ser alterades o falsificades, ja que altres usuaris de la xarxa tenen registre de la transacció i poden confirmar l’autenticitat. La xarxa té registre de totes les transaccions realitzades amb bitcoin i d’aquesta manera sap el balanç de cada cartera. Algú que volgués robar bitcoins hauria falsificar tota la cadena de transaccions amb bitcoin, un hercúlia tasca, gairebé impossible.

Igual que les carteres, les transaccions en bitcoin són anònimes, ja que les identitats dels actors de l’intercanvi estan codificades.


Per a què serveix?

A causa del seu caràcter anònim, les bitcoins poden ser utilitzades com efectiu a internet. Al principi es van popularitzar en l’anomenada “Dark web”, per a realitzar vendes de drogues, armes, dades robades i altres intercanvis de material il·legal. No obstant això, la major estabilitat del sistema, l’entrada de nous actors i la millora dels anomenats “Exchanges” ha permès que la moneda digital es faci més popular.

Bancs com Goldman Sachs o Citigroup han acceptat que en el futur les moneda digital seran un element important del sector financer, tot i que països com la Xina han intentant contenir les operacions especulatives i de desviament de capitals a través de moneda digital. La Unió Europea, per la seva banda, està prenent mesures perquè les ‘wallet’ no siguin anònimes i estiguin vinculades a algú.


És segura?

La legitimitat de bitcoin ha arribat fins a tal punt que el grup CME vol crear futurs vinculats al valor de les moneda digital i que comencin cotitzar a començament de l’any entrant. Els que consideren que el món està sobrereaccionant a l’arribada de les bitcoins sostenen que en realitat el veritable progrés ofert pels bitcoins és el blockchain, una nova gran base de dades replicable, incorruptible i verificable. Altres monedes digital com Ethereum intenten guanyar posicionament en aquest terreny, com a mitjà per convertir-se en un gran computador universal, al mateix temps que moneda digital.

A més de servir per a realitzar qualsevol tipus de compra en línia o com a actiu d’inversió, les bitcoins estan sent cada vegada més comunament usades per a la compravenda d’habitatge i altres transaccions en l’economia real. Previsiblement, amb l’estabilització del valor de les bitcoin en el futur, aquells que van començar a acumular bitcoins durant els primers anys de vida de la moneda digital invertiran els seus guanys en l’economia real, entre ells actius immobiliaris.

Publicacions relacionades

Resum de mesures per empreses i autònoms.

RESUMEN MEDIDAS APOYO A LAS EMPRESAS Y AUTONOMOS DERIVADOS DEL  COVID-19..   MEDIDAS...

Continuar llegint

Declaració informativa de la cessió d’ús d’habitatges amb finalitats turístiques

S'aprova el Model 179 de "Declaració informativa de la cessió d'ús d'habitatges amb finalitats...

Continuar llegint

El lloguer en la renda del 2017: com es declara i quines deduccions es poden aplicar

El lloguer en la renda del 2017: com es declara i quines deduccions es poden aplicar Ja ha...

Continuar llegint

Join The Discussion

vols rebre els nostres nous pisos abans que ningú?

Deixa'ns el teu número de telèfon i t'enviarem per whatsapp els nous pisos en el moment que els publiquem!